Εκδρομή στη Βόρεια Θράκη

Ο Σύλλογος Απογόνων Καραγατσιανών-Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα» και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπόλεως διοργάνωσαν την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 ημερήσια περιήγηση στην Βόρεια Θράκη.
Η εκδρομή περιελάμβανε επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας με σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον για την κατανόηση του αρχαίου θρακικού πολιτισμού και συγκεκριμένα στις περιοχές ΜΕΖΕΚ, ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΒΟ, ΟΥΖΟΥΝΤΖΟΒΑ και ΧΑΣΚΟΒΟ.

Μεζέκ :
Στο χωριό Μεζέκ, 6 χιλιόμετρα από το Σβίλενγκραντ και μόλις 1 χιλιόμετρο από τα ελληνικά σύνορα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το γνωστό οινοποιείο Γαλλικής ιδιοκτησίας και να ταξιδέψουμε νοητά στις οινοπαραγωγικές παραδόσεις από την εποχή των αρχαίων Θρακών έως τις μέρες μας.

Λίγο έξω από το Μεζέκ υψώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά μεσαιωνικά κάστρα στην επικράτεια της Βουλγαρίας. Χτισμένο τον 11ο – 12ο αιώνα, κατά πάσα πιθανότητα τον καιρό της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου А’ Κομνηνού, το φρούριο ήταν μέρος των εξωτερικών συνόρων του Βυζαντίου ως την επιδρομή των Οθωμανών που έρχονται τον 14ο αιώνα.

Αλεξάντροβο :
Στο χωριό Αλεξάντροβο επισκεφτήκαμε το Θρακικό Τάφο και το μουσείο της περιοχής.
O Τάφος του Αλεξάντροβο ανακαλύφθηκε το 2000, κατά τη διάρκεια ανασκαφής του Θρακικού ταφικού τύμβου “Ροσάβα Τσούκα”, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του χωριού Αλεξάντροβο. Ο Θρακικός τάφος είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στη Βουλγαρία. Κατασκευάσθηκε το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. ως τελευταία κατοικία ενός πλούσιου Θράκα ηγεμόνα, του οποίου δε γνωρίζουμε το όνομα. Με τις τοιχογραφίες και την αρχιτεκτονική του ο τάφος είναι ένα από τα μαργαριτάρια της θρακικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εξαιρετικά καλά σωσμένες νωπογραφίες προσθέτουν καινούργια στοιχεία στα ήδη γνωστά για τις θρακικές θρησκευτικές τελετές, ιεροτελεστίες, λατρείες, εξοπλισμούς, ήθη και έθιμα.

Δίπλα στον τύμβο βρίσκεται το Μουσειακό κέντρο «Θρακική τέχνη στην Ανατολική Ροδόπη», στο οποίο τοποθετήθηκε ένα ακριβές αντίγραφο του τάφου. Ανάμεσα στα πλέον εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου αναμφίβολα είναι και 98 χρυσά αντικείμενα διακόσμησης που ανακαλύφθηκαν στο βόρειο τμήμα του βουνού Σακάρ (4.500 – 4.000 π. Χ.). Μαζί με τα χρυσά κοσμήματα της Νεκρόπολης της Βάρνας και το περιδέραιο του χ. Χότνιτσα, αποτελούν τον παλαιότερο κατεργασμένο χρυσό στην Ευρώπη.

Ουζούντζοβο :
Στο χωριό Ουζούντζοβο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου και στο χώρο όπου διεξάγονταν το μεγαλύτερο εμπορικό παζάρι επί Τουρκοκρατίας.
Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Ουζούντζοβο είναι η μεγαλύτερη εκκλησία σε χωριό στη Βουλγαρία, που με έναν εκπληκτικό τρόπο συνδυάζει μέσα της στοιχεία του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Χτίστηκε ως χριστιανικός ναός το 1593 και καταστράφηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη θέση του υψώθηκε τζαμί, μέρος τεράστιου καραβάν σαράι, που σύμφωνα με τους χρονογράφους έμοιαζε με κάστρο, η κεντρική είσοδος του οποίου διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας. Στις αρχές του 20ου αιώνα η Τουρκία επιστρέφει αυτή την περιουσία στη Βουλγαρία και από τότε αρχίζει η ανασυγκρότηση του τζαμιού και η μετατροπή του σε εκκλησία.
Το 2007 ο ναός ανακαινίστηκε πλήρως από τον Δήμο Χάσκοβο. Κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης ανακαλύφθηκαν δύο αρχαίες επιγραφές στην αραβική γλώσσα θρησκευτικού φιλοσοφικού περιεχομένου που δεν έχουν επακριβώς χρονολογηθεί. Εντυπωσιακές είναι οι υαλογραφίες στα παράθυρα με σκηνές από τη ζωή της Μητέρας του Θεού, καθώς και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Επίσης το Ουζούντζοβο έγινε γνωστό λόγο της διεθνούς εμποροπανήγυρης που διεξήγοντο στην περιοχή κατά την Οθωμανική περίοδο. Το παζάρι ξεκίνησε από τον Μεγάλο Βεζίρη Σινάν Πασά το 1593 και διοργανωνόταν κάθε χρόνο κατά το μήνα Σεπτέμβριο έως το 1876 με την εμπορική δραστηριότητα κατά τη διάρκειά της να είναι πολύ μεγάλη καθώς συγκεντρώνονταν μέχρι 50.000 άτομα για περίπου 40 ημέρες. Η τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της θέσης του Ουζούντζοβο στην εμπορική διαδρομή από τη Φιλιππούπολη ως την Αδριανούπολη, μεταξύ της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Μερικά από τα πιο γνωστά προϊόντα που πωλούνταν στο παζάρι ήταν βελούδινα και μεταξωτά ρούχα, πολύτιμοι λίθοι, καφές, ζάχαρη, περσικά χαλιά, υφάσματα και γυαλικά και ρωσικά δέρματα.

Χάσκοβο :
Στο Χάσκοβο είχαμε την ευκαιρία να δούμε το Μνημείο της Αγίας Θεομήτορος, το οποίο είναι το υψηλότερο άγαλμα της Παναγίας στον κόσμο. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στην Παναγία και τα αποκαλυπτήρια του έγιναν το 2003. Με συνολικό ύψος 32 μέτρων (από τα όποια το άγαλμα 14 μέτρα) το μνημείο έχει πιστοποιηθεί από το Βιβλίο Γκίνες ως το ψηλότερο άγαλμα της Παναγίας με το Βρέφος Ιησού στον κόσμο. Το βάθρο του μνημείου περιέχει το μικρό Βουλγαρικό Ορθόδοξο Παρεκκλήσι των Γενεθλίων της Παρθένου Μαρίας, το εσωτερικό του οποίου μοιάζει με αρχαία εκκλησία και διαθέτει πέτρινη αγία τράπεζα.